tisdag 11 december 2007

Människan och miljön.En sanning med konsekvenser.

Al Gore för fortfarande sitt miljökrig för att få världen att inse att något är snett med miljön och om Al Gore sedan har rätt eller fel överlämnar jag till experterna i ämnet att tolka då dessa är många idag så det räcker då man läst både ris och ros om miljöförstöringen i världen och vad som orsakar den.Vad det nu än är så är det ju ganska uppenbart att något händer och negligerar man det som en tillfällighet med ett ryck på axlarna så är man ju förmodligen inte mer närvarande än samhället som det visat sig hittills i dessa frågor många gånger.Antingen så ska man i det närmaste återgå till utedass med vedeldad spis om ens det eller så gasar man på i samma takt med sin fyrhjulsdrivna stads jeep med lågprofildäck inne i stan och är glad för att välden är kvar ännu en dag.

Mitten alternativet är ju att som så många andra bidra till sophanteringen och se efter vad man köper och använder för produkter i något sånär vettigt omfång.Vad är problemet med dessa tre alternativ då.Jo att det är försent alltihop oavsett naturlig eller mänsklig påverkan att bromsa upp detta kretslopp.Detta är en process som tar hundratals och åter hundratals år att ens förändra en liten del av så att detta nu blir märkbart i ett större omfång och då det nu pratas om både sju,tio och femton år som mest så torde det ju vara ganska uppenbart att om detta natur armagedon nu ska slå till så lär ju dessa mänskliga förändringar vara tämligen verkningslösa oavsett vilket.Det enda som förmodligen dämpats är det mänskliga självbedrägeriet.

Ett lysande exempel är den dagliga tillvaron i detta lilla land.Det pratades för ett antal månader sedan om att nu får vi skärpa oss på än det ena med det andra var man än kom men nu har julhandeln som ett lysande exempel skickat denna miljödebatt på semester runtom i Sverige och världen för stunden då allt vad t ex hemelektronik,utlandsresor med övrig köp frossa vräks ner i denna människas tillvaro.Jaha och?.Skulle det inte miljösparas nu då?.Tydligen inte.Bara när det passar och är roligt för det måste väl naturen inse att vi kan ju inte alltid backa upp denna natur som vi nu lever i med smältande isberg,blinda sälungar,tyfoner som drar land och rike runt uppbackade av tsunami vågor så stora så att himlen försvinner?.Eller?.

Nä det är nog bättre att människan gör som den brukar,fortsätter att hänvisa till vem som har rätt och fel och skiter i resten med andra ord för naturen bryr sig inte ett enda dugg om detta ändå.Den kommer när den nu kommer med sitt bitterljuva svar på människans apati när det inte är varken möjligt eller genomförbart i en framskenande värld där nya produkter ser dagens ljus att bromsa denna utveckling.

Att en platt Tv modell plasma/lcd vräker i sig energi till skillnad mot bildrörs tv,n klingar ohört.Att man inte behöver köra fast i stadens centrum även om man inte kör en fyrhjulsdriven jeep med lågprofildäck klingar ohört.Att bilarna blivit större och motorerna innehar 300 hästkrafter för att frakta ungarna till dagis klingar ohört.Att varje individ som råkat ut för ett strömavbrott i sitt hem och insett hur handligs förlamad man känner sig då inte något överhuvudtaget av det man är van vid inte fungerat klingar ohört.Att en bärbar dator som detta skrivs på kräver mer energi att tillverka än en personbil klingar ohört.

Att mycket av utlands industrins produkter tillverkats utan rening från farliga utsläpp och så säkert även här i lilla Sverige klingar ohört.Att den nya sophanteringen är en ren miljöbov i energisynpunkt trots återanvända produkter klingar ohört.Att det t ex ösregnar i mitten av december på vår breddgrad med flera plusgrader oavsett vad som ligger bakom denna miljöförändring klingar ohört med orden,ja men det har ju hänt innan i historien för flera hundra år sedan då det ju faktiskt i sin tur inte fanns någon industrirevolution som kunde påverka under denna svunna tid.Varför det då återigen dyker upp i denna nu mera industri tid tycks inte ställa några ytterligare funderingar?.

Även jag är en av dessa ovanstående då jag till jul flyger till Indianapolis i USA för att fira jul med släktingar trots en enorm energipåverkan under denna resa och har insett att människan kommer aldrig på något vis i världen att komma undan denna kommande natur smäll oavsett vems felet är då debattens tid är mycket bra men inte kommer att påverka det minsta lilla i slutet för att A tyckte att B hade fel om miljöfrågan eller vice versa.Köp en lättvikts pressening och svep in dig i importerad från Taiwan med giftig färg på ytan hitfraktad av en ocean ångare för slutet på denna historia kommer att bli stormig oavsett vem som har rätt eller fel,tro mig. :)

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

  1. Du har så jävlar rätt..

    SvaraRadera
  2. Ja även om jag hoppas att så inte är fallet som den människa jag nu är.Men ibland så undrar man ju när man ser hur världen mår .....

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet! Synd att folk blundar för dessa problemen. Sverige bör vara ett land att se upp till, men vad gör vi? Ingenting. Vi låter klyftorna i världen växa och tar inte miljöproblemen på fullaste allvar. Jag uppmanar dig att läsa den nuvarande regeringens miljöpolitik! Lögligt!

    SvaraRadera