onsdag 12 december 2007

Informationssamhället och dess många fallgropar.

Internet,telefoni,onlinspel antingen på konsol eller dator,kameraövervakning på korvkiosken runt hörnan,datorsändare i bilen mm mm är ju bara så himla roligt men det har även en baksida som jag faktiskt inte blir riktigt klok på ibland.Ju mer tekniken stormar fram och informationen flödar så verkar det som om den personliga integriteten ökar naturligtvis.
Precis som om vi så gärna vill vara med när det händer men egentligen inte på en och samma gång.Ganska konstigt med andra ord.Detta i sin tur äger kanske sin förklaring i att när allt och alla som använder denna teknik är som små röda punkter som rör sig på en gigantiskt stor centralt placerad skärm och än det ena med det andra ju då naturligtvis går att få reda på om alla oss individer så förstår man ju hur känsligt informationssamhället blivit.

Tok många nät användare idag som tror att deras IP nummer är skyddat så till den delen att uppgifter inte går mer än till Internetleverantören,fel fel fel.Finns bra sätt redan idag att spåra individer bakom IP nummer ända upp till deras användningsområde utan att kontakta Internetleverantören.Använder man en (bra) Proxy på nätet och skyddad Email så har man ju garderat sig så långt och gillar man inte att dela med sig av telenummer så har man antingen skyddat nummer eller använder funktionen #31#,(myndigheter brukar ju använda sig av dessa skyddade nummer) eller så har man ett kontantkort i mobilen utan hänvisning.

Är man sedan extrem försiktig så använder man inte ett kontantkort mer än max en till två gånger i mobilen och det samma gäller även själva mobilen då även denna i sin tur går att spåra pga den unika signal som nu varje mobil sänder ut.I dessa fall gäller det att ha ett gäng billiga mobiler som man sedan avyttrar.Det hjälper med andra ord inte att bara byta ut kontantkortet som en del nu tror om du nu är rädd för att bli spårad.
Senaste inventionen jag provat på är en röstmanipulerande fast telefon.Dessa finns sedan tidigare i skiftande kvalitet till bla Internettelefoni bortsett från onlinespel och har den egenheten att ett litet barn kan låta som en stor vuxen man eller att denna man i sin tur kan låta som ett litet barn.

Himla roligt med andra ord så länge man nu inte missbrukar detta.
Har men en basig mansröst eller en pipig kvinnoröst och vill förändra detta i sin tur så fungerar åtminstone den telefonen jag provade helt otroligt bra.Till och med en gammal vän sedan lång tid tillbaka trodde på fullt allvar att det var en kvinna hon pratade med till 100% så då förstår man ju också skadan detta kan ställa till med vid missbruk.Kan ju vara bra om du är teleförsäljare och vill ha en silkes len röst ha ha ….
Fortfarande massor av människor i detta land som inte har någon dator och aldrig varit online,inte har någon mobil och kanske på sin höjd bara använder en helt vanlig fast telefon och inte har någon form av kreditkort.

Vem av dessa ovanstående tror du då är minst skyddad,mmmm ganska glasklart eller hur och var har då priset för din identitet nått sin gräns i detta moderna samhälle när du kanske känner att det får nog räcka nu när inte ens myndigheterna tycks inse problemet utan själva använder sig av dessa metoder med hänvisning till att vi måste ju hänga med i utvecklingen?.Råttan på dynamiten,katten på råttan,hunden på katten,husse/matte på hunden,BOOOOM. :)

(Tillägg : Nu 6 timmar senare angående röstförvrängd telefoni så kan jag upplysa om att Kalle Anka läget är klart bäst då terrade uppringda vänner asgarvade hela samtalet igenom och en trodde att Marsianerna hade landat ha ha ... Teknik är kul så länge den inte används för att skada.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar